Blog o dopatrywaniu się radości w małych rzeczach, bo bez tych małych radości, przecież tych dużych by nie było... ;)


sobota, 3 czerwca 2017

Owoce pachnące latem.... Dwa przepisy na pyszne ciasta z truskawkami

Witajcie kochani!


Siedzę akurat w altanie, w ogrodzie i stąd  piszę do Was tego posta... :)
Jest 27°C, piękna pogoda, także korzystam! ;)
LATO! :)
Mam dla Was dzisiaj propozycję na dwa fajne ciasta z truskawkami, w końcu sezon (bynajmniej u nas w Północnej Westfalii) już się zaczął. Zaznaczam, że nie wszystkie zdjęcia są robione dzisiaj...

Pierwsza propozycja to tort jogurtowy z truskawkami:



Tort jogurtowy z truskawkami

Na kakaowy biszkopt:
4jajka
1/2 szkl.mąki
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Przygotowanie biszkoptu:
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Ubiłam białka.
Po trochu dodawałam mąkę do żółtek, następnie kakao.
Dodałam pianę z białek.
Wlałam do formy i piekłam  do momentu tak zwanego zwanego "suchego patyczka"



Dodatkowo:
18 listków żelatyny
1kg jogurtu naturalnego
250g cukru
2 cukry waniliowe
1 cukier waniliowy (do śmietany)
500g śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
ok.1 kg truskawek (czyli mniej więcej 600g do środka tortu i reszta do dekoracji)
75g migdałów 

Przygotowanie:
Oczyszczone truskawki pocięłam w kawałki i zasypałam odrobiną cukru.
Listki żelatyny namoczyłam w zimnej wodzie, żeby zmiękła. 
Następnie delikatnie ją podgrzałam, aż do kompletnego rozpuszczenia się.
Do miski wrzuciłam jogurt, dodałam cukier, 2 cukry waniliowe i wymieszałam. 
Dodałam rozpuszczoną żelatynę (musi być ciekła!)
Wymieszałam, dodałam pocięte truskawki i znowu wymieszałam.
Masę przełożyłam do wysłanej folią spożywczą miski (średnica 25cm, pojemność ok. 3-4 litry)
Wyrównałam powierzchnię i odstawiłam na ok. 30 min. do lodówki.
Po tym czasie sprawdziłam, czy masa stężała.

I tu nadchodzi chyba najtrudniejszy moment "ożenku" biszkoptu z masą.
 Położyłam biszkopt  na misce, na biszkopt położyłam talerz i szybkim ruchem przekręciłam.
Nie ściągajcie miski! Powinna ona zostać przez noc. Ewentualnie "ożenek" możecie zrobić dnia następnego. Ważne jest, żeby masa dobrze się chwyciła i nie była zbyt rzadka, bo inaczej tort się rozpadnie.
Następnego dnia ubiłam śmietanę (pod koniec ubijania dodałam cukier waniliowy i 2 śmietan-fixy)
Rozłożyłam ją po torcie.
Przyozdobiłam prażonymi migdałami i truskawkami.






Te zdjęcia są z dzisiaj...
Kto lubi taki koktail? 
Truskawy, cukier, śmietana i jogurt naturalny...... 
MNIAM!
 

Firletka

Następna moja propozycja to sernik na zimno z truskawkami.
Ciacho konsumowane dzisiaj... PYCHA! :)


 Zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ.
Przepis jednak nieco przerobiłam.
 




Sernik na zimno z truskawkami
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 400 g mascarpone
  • szklanka kremówki
  • 6-8 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
Oczyść truskawki i przekrój na pół. Zasyp odrobiną cukru. 
Ser wymieszaj z mascarpone, cukrem i cukrem waniliowym. Ubij śmietanę, dodaj do masy serowej, wymieszaj. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku.
Okrągłą miskę wyłóż folią spożywczą.
Podziel masę serową na dwie części - do jednej dodaj  truskawek ( część  pozostaw do obłożenia w misce.
Najpierw do miski wrzuć masę bez truskawek.
Ułóż na niej tak truskawki, żeby dotykały ścianek miski.



Powtykaj biszkopty.
Zalej masą serową z truskawkami.


Przykryj folią i odstaw na przynajmniej 5 godzin do lodówki.
Miskę z sernikiem przekręć do góry nogami i wyjmij zawartość na talerz.
Podawaj od razu.



Czosnek olbrzymi
 
Naparstnice

Życzę smacznego tym, którzy będą chcieli przepisy wypróbować!
...do następnego miłego!

Wasza "voncologne"
:)

42 komentarze:

  1. Dorotko, nie mogę tu zaglądać... :(( Takie pyszności, że nijak nie można pozostać z dala od słodkiego :))) Cuda!!! Aż ślinka cieknie. Tym bardziej, że samemu robione <3 Zabieram po kawałku dla siebie :))
    Uściski wielkie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, dieta nie jest karą! Wynagrodzenia wysiłków są jak najbardziej wskazane... ;)I to słodkie wynagrodzenia! Ważne żeby nie pożreć wszystkiego samemu, tylko podzielić się z przyjaciółmi... Jeden kawałeczek ciasta na deser jeszcze nikomu nie zaszkodził... :)

      Usuń
    2. No właśnie ja tak nie umiem. Jak mnie najdzie to czekolada znika w 20 minut :((( Dlatego staram się nie kupować :(( Tylko lody.....

      Uściski pięknotko :))

      Usuń
    3. Dajesz sobie 20 minut na czekoladę?
      Kochana, Ja bym całą pochłonęła w 2 minuty (łącznie z okruszkami!) ;)

      Usuń
  2. ja poproszę po kawałku każdego:) wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znając Twoje zdolności, wiem że podołasz i zrobisz takie ciacha sama jeszcze lepiej! ;)

      Usuń
  3. Doroto, o tej porze powinnam mieć zakaz oglądania takich zdjęć, ależ się zrobiłam głodna ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności u Ciebie, aż mi ślinka cieknie. U mnie niestety jest dość chłodno, a truskawki są jeszcze drogie, u mnie dopiero kwitną. Bardzo podoba mi się zastawa, a czosnek olbrzymi i naparstnica robią wrażenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ceny truskawek są różne, kupuję najczęściej w Aldi 1,79 Euro, w Rewe widziałam wczoraj za....? 3,50 Euro! No poszaleli! Takich drogich nie kupuję, bo zazwyczaj jak się skuszam, to od razu na parę szalek...
      Uściski Ninko! :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie ciasta. W dodatku jak mam męża cukrzyka to mogę dać mniej cukru, więcej owoców i też jest pyszny :D
    Bardzo dziękuję Ci za te przepisy, szczególnie zaintrygowało mnie jak te biszkopty ułożyć aby taki fajny ,,zygzak" powstał na kawałku ciasta po przekrojeniu :D
    Buziaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...właśnie u mnie jeden z członków rodziny ma też cukrzycę (wiemy o tym od niedawna), dlatego ostrożnie z bardzo słodkimi ciastami.
      Uściski! :)

      Usuń
    2. Mąż własnie wydaje książkę pt jak poskromić cukrzycę, jak już będzie to Ci podeślę, naprawdę świetna metoda :D

      Usuń
  6. Ciasta smakowicie wyglądają! :) Uwielbiam z truskawkami!
    Ale Ty masz głowę czosnkową! wow!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnki dzisiaj właśnie zostały już zcięte, bo przekwitły.... Został tylko jeden jedyny, ale ten to nie z tych olbrzymich...
      Serdeczności!

      Usuń
  7. No i teraz mam problem, który przepis wypróbować jako pierwszy bo chrapkę mam na oba:-))
    Pozdrawiam:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znając Ciebie zrobisz obydwa i coś od siebie jeszcze na dokładkę! ;)

      Usuń
  8. Czas truskawek jest cudowny. Cudowne jest przesiadywanie w ogrodzie i podjadanie takich pyszności.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...to są moje ulubione owoce! Jednak w ogrodzie nie mam ich w tym roku, dlatego muszę kupywać... W Polsce zawsze moi rodzice mieli truskawki! Ba! Nawet całą plantację! Dlatego wiem o nich wiele i w sklepie jestem w stanie od razu rozpoznać te świeże... ;)

      Usuń
  9. No cudo! Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu. Ciasta wyglądają obłędnie. Ale kusisz!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj! Polecam te drugie, jest wyjątkowo smaczne! :)

      Usuń
  10. Dorotka, w moim ogrodzie już dojrzewają truskawki, moge spróbować twój receptur. Wyglądają super ! Bardzo podoba mi się talerzyki i kubki. Piękne zdjęcia jak zawsze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa Moniko... Truskawki to wyjątkowe owoce, sam ich zapach jest niesamowity...
      Serdeczności!

      Usuń
  11. Dorotka!!! wyglada przepysznie musze koniecznie wyprobowac
    Dziekuje za przepisy
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy proste i aktualne na obecny czas, w końcu trzeba się witaminizować sezonowymi owocami! ;)

      Usuń
  12. Kuszące propozycje i jakże truskawkowe :)
    A czosnek przepiękny.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście wyglądają przepysznie. Aż ślinka leci. Mniam.
    Pozdrawiam serdecznie i ślę uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku, jak ja dawno u Ciebie nie byłam, a tu takie pyszności i śliczne zdjęcia:))) Przepisy zanotowane, w sobotę idziemy do znajomych, ja zabiorę ze sobą tort z truskawkami;) Nie mogę się doczekać, jak go przygotuję:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba zrobie ten sernik ostatni na zimno, obydwa wyglądaja świetnie,i chyba smakują:))Pozdrówka:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Dorotko chcesz przepis na najszybszy deser ?
    kierunek na poletko i truskawy prosto z krzaka.uuu mniam,u mnie juz dojrzewają ,wwczoraj bylo pierwsze buszowanie.Radosć Neli bezcenne.musze zdazyc chociaz z kilo na nalewke zebrac ale na koktail to musowo ,uwielbiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam wszystko co związane z truskawkami. Twoje ciasta jem oczami i nie mogę przestać ;). Ja z truskawek robię też nalewkę i jest przepyszna. Uściski przesyłam ;).

    OdpowiedzUsuń
  18. Coś niesamowitego ten tort. Wygląda tak pięknie, że tylko patrzeć i patrzeć :-) Szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam! Ja w sezonie truskawkowym mogłabym się żywić tylko nimi i dzień w dzień pić koktajle :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowny czas truskawkowych słodkości. Bardzo mi się podoba twój patent na ciasto "do góry nogami" w misce. Będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy proste, także nic nie stoi na przeszkodzie.... :)
      Acha! Malwy od Ciebie kwitną! Muszę obfocić i się pochwalić.... :)

      Usuń
    2. Koniecznie! U mnie tez w tym roku malwowo - właśnie wrzuciłam na bloga.

      Usuń
  21. Kurcze 27 stopni i cuda z truskawek ....a u mnie deszcz 16 stopni i zadnych dobrych rzeczy do zjedzenia i checi brak by cos zrobic...mimo to zostawiam cieplutkie pozdrowienia ☺

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż pachnie od tych smakowitości! I te śliczne kwiaty! Super !

    OdpowiedzUsuń
  23. I pomyśleć, że w tym roku, jeszcze nie zrobiłam ciasta z truskawkami, chyba muszę to nadrobić :)
    Twoje desery wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Drugie - chcę! Wygląda niesamowicie! [kopiuje przepis i wysyła dziewczynie na Facebooku] :>

    OdpowiedzUsuń
  25. Zgubiłam się ostatnio w czasoprzestrzeni ale już jestem i po prostu przepadłam z kretesem w tych pysznościach, podanych z takim smakiem. Mniam, ślina na brodzie .Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  26. WOWWWW!!! I'm coming :)! What a wonderful recipe. Thank you for sharing and all my best
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Będzie mi miło jak zostawisz po sobie widoczny ślad w postaci komentarza... :)